Kaikki mitä sinun tulee tietää tiikereistä

Tiikeri on maailman suurin kissaeläin ja se on nykyään uhanalainen kaikkialla maailmassa. Tämä upea raidallinen peto elää enimmäkseen trooppisissa sademetsissä Aasiassa. Villeinä elävien tiikereiden määrä on laskenut 100 vuoden aikana jopa 97 prosenttia ja kolme tiikerilajia on jo kerennyt kuolla sukupuuttoon. Nykyään villeinä eläviä tiikereitä uskotaan olevan vain noin 3890 kappaletta, joka on järkyttävää ajatellen, että pelkästään Yhdysvaltain kansalaisilla on jopa 7000 tiikeriä lemmikkinään. Tiikeri on iso petoeläin, joten sillä ei ole juurikaan muita vihallisia kuin ihmiset, joista pahimmat ovat salametsästäjät. Tiikereitä metsästetään kauniin turkin sekä vanhan aikaisten uskomusten vuoksi. Aasian markkinoilla käy edelleen kauppa esimerkiksi tiikerin nahkasta, hampaista ja kynsistä, sillä niiden uskotaan olevan terveyttä edistäviä ja onnea tuovia elementtejä. Lisäksi tiikerin osia käytetään raaka-aineina itämaisessa lääketieteessä. Luonnonsuojelu yhdistykset työskentelet määrätietoisesti tiikereiden hyväksi, yrittäen vähentää salametsästystä sekä elvyttää tiikereiden määrää maailmassa. WWF onkin asettanut tavoitteen, että villeinä elävien tiikereiden määrä saataisiin tuplattu vuoteen 2022 mennessä.

Isoja, vahvoja ja nopeita

Tiikerit voivat kasvaa parhaillaan kolme metriseksi ja ne painavat jopa 180-300 kiloa, mutta tiesitkö että myös tiikerin kynnet voivat olla ulos työnnettynä jopa 10 senttimetriä pitkät. Lisäksi tiikereiden kulmahampaat, joita ne hyödyntävät saalistaessa ovat noin 7,5 senttimetriä pitkät.Tiikerit ovat lihansyöjiä ja ne saalistavat pääasiassa öisin hiljaa hiiviskellen ja tarkkaillen saalistaan kiilu silmillään. Heidän hämäränäkönsä on erinomainen. Tiikerin pentujen ollessa noin kahden kuukauden ikäisiä alkavat ne vähitellen syömään emon maidon lisäksi myös pesään tuotua lihaa.  Tiikerit syövät pääasiassa isoja nisäkkäitä kuten peuroja, villisikoja, antilooppeja ja Buffaloita, mutta he eivät kuitenkaan nirsoile ruuan suhteen ja esimerkiksi sadekaudella, tiikereiden ruokavalioon kuuluu myös matelijoita ja kaloja. Tiikerit eivät kuitenkaan hotki ruokaansa vaan nautiskelevat saaliinsa rauhassa ja ajan kanssa.

Tigerin uinti

Tiikerit ovat isoja ja painavia, mutteivat suinkaan hitaita tai kömpelöitä. Tiikerit ovat erittäin vahvoja ja lihaksikkaita, itseasiassa heillä on niin vahvat jalat, että ne voivat jäädä seisaaltaan, jopa kuollessaan. Lisäksi niiden vahvan ruumiinrakenteen vuoksi he pystyvät hyppäämään jopa 10 metriä pitkälle sekä kahden metrin korkeudelle. Lisäksi tiikereiden juoksu nopeus on parhaillaan jopa 65 kilometriä tunnissa. Tiikerit ovat myös taitavia uimareita sekä kalastajia. Ei ole siis ollenkaan tavatonta törmätä vedessä vilvoittelevaan tai kalastelevaan tiikeriin. Tiikerit ovat yksineläjiä ja ne elelevät muiden tiikereiden kuten emonsa ja sisarusten kanssa vain pentuaikana. Tiikerit eivät yleisesti käyttäydy aggressiivisesti toisia lajitovereita kohtaan, mutta hyökkäävät kyllä lähes poikkeuksetta tuntemattoman ruokavarkaan kimppuun. Toisaalta tiikerit ymmärtävät perheen päälle, sillä saman perheen tiikerit saattavat satunnaisesti vaeltaa ja saalistaa yhdessä vielä täysikasvuisenakin. Tiikereiden elintärkeisiin tehtäviin kuuluu reviirillä vaeltaminen ja alueen merkkaaminen omakseen.

Muita mielenkiintoisia faktoja tiikereistä

Tiger karjuu

Vaikka tiikerit pitävätkin yksinolosta, on tilanteita, joissa tiikerit karjaisevat niin että sen kuulee koko lähialue. On nimittäin testattu, että tiikerin karjaisu kuuluu jopa kolmen kilometrin päähän. Lisäksi tiikerit ovat myös täysin uniikkeja eläimiä, maapallolta ei ole löytynyt vielä kertaakaan kahta samanäköistä ja saman raitaista tiikeriä. Yleisimpiä tiikerilajeja ovat Intiantiikeri, Malakantiikeri, Sumatrantiikeri, Siperiantiikeri ja Kiinantiikeri. Lisäksi tiikereitä on risteytetty esimerkiksi leijonien kanssa, tätä lajia kutsutaan liikeriksi tai tiikoniksi. Tiikerit eivät ole maapallolla uusi tuttavuus, nimittäin maapallolta on löydetty tiikerin jäännöksiä jopa 2 miljoonan vuoden takaa. Tämä jos mikä pitäisi saada ihmiset varjelemaan tätä luonnon ihmettä entistäkin aktiivisemmin. Mikäli haluat tukea tiikereitä lisätietoja auttamismahdollisuuksista, löydät esimerkiksi WWF:n sivuilta.