Faktoja pandoista

Ensimmäinen ajatus pandoista on ainakin minulle, Aasian oma pörröinen ja suloinen nallekarhu. Vaikka pandoilla ei ole luonnossa paljon saalistajia, ne ovat silti todella uhanalaisia. Tänä päivänä pandoja on jäljellä vapaana koko maailmassa vain 1 864 kappaletta. Sukupuutto on lähellä ihmisten toiminnan takia. Vaikka pandoja ei muualla maailmassa tapaakaan, kun Aasiassa, jos kysyt keneltä vaan minkä näköinen on pandakarhu, saat aina saman vastauksen. Niiden uniikki kuvioitu musta valkoinen turkki jää mieleen ja on monien satujen ja lastenohjelmien hellyttävä päähahmo.

Suloisia ja väsyneitä nallekarhuja

Vastasyntyneet pandan pennut ovat mikroskooppisia niiden täysikasvuiseen emoon verrattuna. Pandan pentu on vain 1/900 kokoinen emostaan. Eli selkeämmin sanottuna, jos emo panda painaisi suunnilleen 100kg, pentu olisi vain vaivaisen sadan gramman painoinen. Tämä tarkoittaa, että ensimmäisen vuoden aikana pennut kasvavat aivan hurjaa vauhtia. Pentu kasvaa siis noin sadan gramman painoisesta jopa 45kg asti vuodessa!

Panda

Tämän kasvupyrähdyksen selittää pitkälti pandojen syömis- ja nukkumistottumukset. Pandojen ruokavalio koostuu 99% bambusta. Loput prosentit ovat yleensä marjoja, jos niitä matkan varrelle sattuu. Koska bambu ei ole mikään ravinne rikkain kasvi, pandat syövät sitä jopa lähemmäs 40kg päivässä. Pandoilla on kuusi sormea molemmissa etutassuissa, joka auttaa niitä tarttumaan paremmin bambun oksiin ja mahdollistaa nämä eksessiiviset ruokatavat. Monen kilon ahmimisen jälkeen itse kunkin tarvitsisi ruokalevon ja päiväunet. Näin pandatkin tekevätkin. Pandat vaipuvat nukkumaan päiväunia syömisen jälkeen kahdesta neljään tuntiin. Ne eivät toisin sanoen nuku koko yötä, vaan heräävät aina syömään ja ottavat “lyhyitä” unia pitkin päivää. Ja sitten heräävät syömään lisää. Pandoja ei kiinnosta missä ja miten ne nukkuvat. Ne nukahtavat silloin ja sinne kun väsymys iskee ja saattavat joskus löytyä, vaikka puiden oksilta koisimasta. Onneksi ne ovat todella hyviä kiipeilijöitä.

Pandat osaavat olla myös suojelevaisia

Pandat ovat syntyperäisesti Kiinasta. Erityisesti Sichuanin ja Gansunin alueelta, jotka löytyvät Kiinan pohjois- ja keskiosista. Toisin kuin monet muut karhut, pandat eivät nuku talviunta. Talvella ne vaeltavat etelämpään, vuoriston lämpöön pakkasia pakoon. Pandat syntyvät yleensä elokuussa. Emot yleensä synnyttävät noin kaksi pentua, mutta luonnossa valitettavasti vain vahvempi selviää.

Vaikka pandat vaikuttavat pehmeiltä halinalleilta, ne voivat olla myös todella vaarallisia. Ne voivat kasvaa jopa 150kg painoisiksi ja niiden suuren koon lisäksi ne omaavat isot, terävät hampaat ja mahtavat tassut, joilla ihmisen tai pedon runnominen ei ole temppu eikä mikään. Yleensä pandat ovat rauhallisia ja eivät hyökkää luonnossa ihmisten päälle, mutta ovat todella suojelevaisia pennuistaan. Eli metsälenkillä Kiinassa kannattaa varoa vastaan tulevaa pandaemoa ja sen pentuja.

Vaikka pandoilla onkin lihansyöjän hampaat, ne silti syövät vain kasvia ja marjoja. Suurimmaksi osaksi bambua, niin kuin aikaisemmin totesimme. Lihansyöjän hampaat ovat jääneet pandoille niiltä ajoilta, kun niiden saalistajia liikkui alueilla enemmän. Nykypäivänä pandoilla ei ole niin monia saalistajia jäljellä. Täysikasvuisen pandan ison koon vuoksi, monet pedot tähtäävätkin vain pandan pentuihin ja yrittävät vältellä aikuisia. Elokuvassa, Kung Fu Panda, päähahmon Po:n arkkivihollinen oli ilkeä Tai Lung, lumileopardi. Se on totta myös oikeassa elämässä. Yksi harvoista saalistajista pandoille on lumileopardi, joka on itsekin sukupuuton partaalla.

Tunnetun WWF, maailman luonnonsäätiön logo syntyi pandan inspiroimana. Vuonna 1961 panda nimeltä Chi-Chi tuotiin Lontoon eläintarhaan ja WWF:n perustajat saivat logo idean hänestä. Kiinan valtio on vuokrannut pandoja muille valtiolle monia vuosia ja tänä päivänä hintalappu voi pamahtaa jopa miljoonista euroista vuodessa. Pandat ovat nykyään aina vain enemmän ja enemmän uhanalaisia ihmisten toiminnan, metsän hävittämisen ja ilmastonmuutoksen vuoksi. Jos haluat tehdä osasi pandojen suojelun vuoksi tai vain tietää lisää tästä mahtavasta eläimestä, voit käväistä WWF:n sivuilla.